Kategorie: Wszystkie | ...o blogu | Desery | Drugie dania | Przekąski | Sałatki | Zupy
RSS
wtorek, 11 sierpnia 2009
Ciasto bananowe (bez mleka)

Proporcje na blachę 25x30cm (jeśli chcesz zrobić w tortownicy o średnicy ok.22cm - użyj połowy składników).

1. 7-8 dużych bananów*
2. 4 szklanki semoliny**
3. 4 łyżki cukru trzcinowego***
4. 1/2 szklanki oleju
5. 1/2 szklanki wody
6. szczypta soli
7. przyprawa do piernika
8. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
9. opcjonalnie: rodzynki

* Im bardziej dojrzałe, a wręcz przejrzałe banany, tym bardziej aromatyczne ciasto wyjdzie

** Semolinę można zastąpić mąką pszenną razową (ale nie robiłam nigdy takiej wersji)

Banany i cukier miksujemy blenderem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wlewamy do foremki. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (a właściwie do momentu aż ciasto się zarumieni, a wbita wykałaczka będzie sucha).

Ciasto z natury jest trochę zakalcowate, tak jak np. ciasto marchewkowe ;) ale jest to pyszny zakalec :)

20:41, karmnikadze , Desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 sierpnia 2009
Pieczony faszerowany bakłażan (bez mleka)

1. Średni bakłażan

2. Torebka ugotowanego ryżu

3. 2 pomidory

4. Świeże zioła lub oregano z torebki

5. Cytryna

Bakłażana przekroić na pół i wydrążyc środek tak, aby powstały "łódki" (grubość ścianki 1-1,5cm). Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i odstawiamy na 20 minut - po tym czasie opłukujemy wodą i osuszamy (dzięki temu nie będzie gorzki).

Miąższ tniemy na kawałki i podsmażamy na oliwie, mieszamy z kawałkami pomidora, ryżem i ziołami. Takim farszem wypełniamy półówki bakłażana. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym aż bakłażan będzie miękki (ok.40min - 1h w temp. 180 stopni).

To jest wersja podstawowa - wedle uznania można faszerować go czymś innym - dodać paprykę, oliwki albo np. podsmażone mięso mielone.

Placki z cukinii (bez mleka)

1. 2 średnie cukinie

2. 1 jajko

3. Bułka tarta

4. Świeże zioła

Cukinie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, posolić i odstawić na pół godziny. Odcisnąć wodę, dodać roztrzepane jajko, zioła i bułkę tartą. Wymieszać - w razie potrzeb dodać jajko lub bułkę. Formować placuszki i smażyć.

piątek, 07 sierpnia 2009
Tortilla z łososiem (bez mleka)

1. Łosoś wędzony - plastry
2. 2 tortille
3. Sałaty (karbowana, rukola)
4. Awokado (dojrzałe, wręcz przejrzałe)
5. Ogórek
6. Limonka

Na tortilli rozgniatamy pół awokado (wcześniej pocięte na kawałki, żeby było łatwiej), na to kładziemy łososia i skrapiamy go limonką, później sałatę i ogórka pokrojonego w paski. Można też dodać np. kiełki słonecznika. Całość zwijamy mocno w rulonik. Żeby tortilla łatwiej się zwijała możemy ją chwilę podgrzać na patelni lub w mikrofalówce.

Generalnie w tortille można zapakować różne rzeczy, można je jeść na ciepło i zimno, zawijane w rulonik, zapiekane...

20:50, karmnikadze , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 sierpnia 2009
Sałatka - wiosenne porządki (bez mleka)

Typowa sałatka śmieciowa, ale to raczej wiosenne porządki w lodówce ;) Wychodzi wielka micha.

1.Pół wędzonej piersi z indyka

2. Dwa ziemniaki z poprzedniego dnia (ugotowane lub pieczone)

3. Sałata (wedle uznania, ale ja wolę te o łagodnym smaku - zwyczajna-głowiasta, gotowa mieszanka sałat, a może roszponka)

4. Marchewka

5. Pół puszki ananasa

6. Paczka pomidorków koktajlowych, a w sezonie (kiedy pomidory mają smak - jeden duży)

7. Coś, co macie w lodówce i co lubicie - oliwki, a może kukurydza (ja jej nie lubię ;)

Wcześniej ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.

Kolejne warstwy sałatki wrzucamy do dużej michy. Sałatę rwiemy na kawałki, na to kroimy pomidora, ścieramy marchewkę na grubych oczkach, wrzucamy pokrojonego ananasa, pociętego na cząstki kurczaka a na to ziemniaki.

Idealny obiad na upały... idealne danie na obiad, a później na kolację... a resztki można następnego dnia zawinąć w gorącą tortillę.

21:16, karmnikadze , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
Bruschetta z pomidorami (bez mleka)

1. 4 kromki pszennego chleba (najlepszy tradycyjny na zakwasie, może być trochę czerstwy)

2. 2 świeże pomidory lub siekane z puszki

3. Oliwa z oliwek extra vergine

4. Świeża posiekana bazylia

5. Oregano z torebki

6. Opcjonalnie można dorzucić oliwki :)

Pieczywo smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy oregano i z obu stron opiekamy w piecu. Na opieczone kromki kładziemy pomidory i posypujemy świeżymi ziołami.

W oryginale kromki smaruje się czosnkiem, a w innej wersji podaje się z mozzarellą, ale to wersja nieagresywna i bezmleczna ;)

21:06, karmnikadze , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
Nieśmiertelny indyk z ryżem ;)

Przepis na cały garnek:

1. Filet z indyka

2. Paczka mrożonej włoszczyzny

3. Oregano, sól

4. Ryż

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku, dodać włoszczyznę. W sezonie, zamiast mrożonki warto użyć świeżej włoszczyzny, ale wiadomo... trzeba obrać, pokroić ;) Doprawić solą, oregano, dodać trochę wody i poddusić chwilę.

Ważne, aby mięso wrzucać na gorący tłuszcz, żeby nie wyciekły soki. Indyka można zastąpić kurczakiem, ale te sklepowe to bezsmakowe brojlery.

Pod koniec gotowania można dodać puszkę siekanych pomidorów i całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjnie podawane z ryżem.

Jako karmiąca mama staram się dobrze odżywiać... jednak czasu na przygotowanie posiłku jest niewiele, a i lista składników i sposobów przyrządzania nieco ograniczona. Do tego muszę unikać mleka i produktów na jego bazie. Wiem jak trudno jest wymyślać urozmaicone posiłki, stąd pomysł na stworzenie bazy przepisów, które ułatwią  życie i pozwolą uniknąć jedzenia siedem dni w tygodniu nieśmiertelnego indyka z ryżem ;)

Wszystkie przepisy zostały przeze mnie wypróbowane, jeśli będzie to czyjś autorski przepis będę podawać autora, w pozostałych przypadkach są to dania, które gdzieś tam u nas w domu się w kuchni przewijały :)

20:37, karmnikadze , ...o blogu
Link Dodaj komentarz »
Krem z pomidorów (opcjonalnie - bez mleka)

1. Puszka siekanych pomidorów

2. Łyżka oliwy z oliwek extra vergine

3. Listki świeżej bazyli (zamiennie: suszone oregano z torebki)

4. Opcjonalnie dla mlecznych: łyżka parmezanu

5. Sól do smaku

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Krem jest świetny na zimno w upalny dzień lub podgrzany, kiedy za oknem nieco gorsza pogoda.

19:59, karmnikadze , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Koktajl a'la pinacolada (bez mleka)

Przepis dla 2 osób:

1. Puszka śmietanki kokosowej - 400 ml (jest o wiele bardziej aromatyczna niż mleko kokosowe)

2. 4 banany

3. 1/2 limonki

4. Sok ananasowy

Banany pociąć na cząstki i wrzucić do wysokiego naczynia, dodać śmietankę kokosową, dopełnić sokiem ananasowym i wycisnąć limonkę. Całość zmiksować blenderem.

...smacznego :)

 

19:55, karmnikadze , Desery
Link Dodaj komentarz »